Frisse witte wijnen

De eerste witte wijn die we gaan proeven is een Sauvignon Blanc.

Eerst vertel ik je meer over de eerste wijnstijl, fris wit.

Daarna gaan we proeven en samen een proefnotitie maken. 

wijncursus-wijnstijl-1

Wanneer drink je deze wijnstijl? 

Een frisse witte wijn is het ideale aperitief, een wijn die je voor het eten drinkt.

Door de hoge zuurgraad van frisse wijnen maak je direct speeksel aan. ‘Het water loopt je in de mond’, en hierdoor komt je hele spijsvertering op gang. Je maag bereidt zich voor op voedsel. Frisse witte wijnen zijn dus goed voor de eetlust.

Maar, niet alleen voordat je gaat eten zijn frisse wijnen goed in te zetten. Ze zijn ook ideaal voor feestjes. Frisse wijnen zijn ook goed verteerbaar, je kunt er makkelijk meer dan 1 glas van drinken, zonder dat je er ‘vol’ of verzadigd van raakt.

Ook zorgt de frisheid dat de wijn dorstlessend en opwekkend is, wat het een ideale feestwijn maakt.  

Profiel van een frisse witte wijn 

Wanneer je het proefformulier erbij pakt heeft de frisse witte wijn stijl een bepaald profiel. We bekijken verschillende onderdelen.

Uiterlijk van een frisse witte wijn
Qua kleur is deze stijl lichtgeel met een eventuele groene tint. De intensiteit is licht. Je kunt dus makkelijk door de wijn heen kijken.

Smaak en geur van een frisse witte wijn
Een frisse witte wijn heeft een hoge zuurgraad, denk maar aan een citroentje. En een lichte tot medium body. Dat heeft te maken met hoe de wijn in je mond aanvoelt. Hoe zwaar is de wijn?

Aroma’s: vooral lekker veel frisse, primaire aroma’s, zoals appel en citrusfruit. Primaire aroma’s horen bij de druif zelf. Je kunt ze ruiken en proeven.


Druif | Sauvignon Blanc 

Zoals gezegd laat ik elke wijnstijl proeven aan de hand van een beroemd druivenras. Al kun je technisch gezien elke druif in elke wijnstijl transformeren. We beginnen met sauvignon blanc!

De sauvignon blanc is een groenige en geliefde druif die over de hele wereld staat aangeplant. Dit ras staat bekend om haar expressieve en intense aroma’s. Ze heeft een hoge geurintensiteit en een hoge zuurgraad.

Door deze uitgesproken kenmerken is sauvignon blanc goed te herkennen. Buiten het duidelijke karakter staat sauvignon ook op elke wijnkaart, soms zelfs per glas en ook in de supermarkt vind je er tientallen. Je kunt er dus eigenlijk niet omheen. 

Typisch sauvignon blanc:

  • De kleur is geel met een groene tint.
  • Het woord 'groen', kun je ook gebruiken voor de aroma’s. Denk jong, knapperig en knisperend fris. Limoen, of een hap van een Granny Smith appel uit de koelkast. Ook buxus, rucola en passievruchten.
  • Aroma’s zijn expressief en aanwezig.
  • De zuurgraad is hoog. Sauvignon proeft (meestal) slank en strak.

Sauvignon Blanc over de wereld

Sauvignon druiven worden verbouwd over de hele wereld. De belangrijkste en beste wijngebieden voor sauvignon liggen allemaal vrij koel. Maar ook sauvignons uit warme gebieden zijn heerlijk.

Belangrijke gebieden zijn:

  • De Franse Bordeaux

Het allerbekendste gebied is de Franse Bordeaux waar sauvignon gemengd wordt met een ander druivenras: de semillon. De blend van deze twee druiven is wereldberoemd en noem je de “bordeaux blend”. Je komt die combinatie ook in andere gebieden tegen.

  • De Franse Loire 

Naast de wijngaarden in Bordeaux komen er ook hele mooie sauvignon blancs uit het wijngebied rondom de Franse rivier de Loire. Dit gebied ligt is koeler in vergelijking met de Bordeaux regio. Hierdoor zijn de aroma’s ook iets frisser.

  • Marlborough in Nieuw Zeeland

Dit wijngebied staat bekend om haar top sauvignons blancs. Marlborough is voor wijnkenners synoniem aan knisperende sauvignon blancs met een uitgesproken geur van passiefruit.

Elk gebied zijn eigen aroma's

Hoewel sauvignons altijd heel groen en fruitig ruiken, heeft elk gebied ook aroma’s die heel typisch zijn voor dat gebied.

De Bordeaux wijnen hebben altijd iets van lemon curd, grapefruit en / of kamille. De wijnen uit de Loire herken je aan limoen en minerale aroma’s, zoals natte steen. (Ja, echt.) De sauvignon blancs uit Marlborough barsten van het tropisch en passiefruit.