Base | Wat heb je nou écht nodig

In dit hoofdstuk:

Welke gadgets heb je echt nodig om van wijn te genieten? En welke wil je wellicht aan je verlanglijstje toevoegen? In dit hoofdstuk bespreken we een paar favoriete gadgets en een paar echte wannahaves.

Openers

Er zijn honderden verschillende openers op de markt. Maar toch is er één opener die ik steeds gebruik. En dat is de opener die men ‘het kelnersmes’ noemt. Ze zijn super handzaam en praktisch. Je steekt hem zo in je zak. Andere openers zijn vaak te groot, niet handig in gebruik, of de kurk breekt ermee af. 

Kelnersmessen zijn te koop van een paar euro tot ruim over de honderd euro. Het grote verschil zit het vaak in de soepelheid en de scherpheid van het mes. Mijn voorkeur gaat uit naar dit soort messen. Die werken gewoon goed, zijn niet duur en ze hebben een handige lipje, waardoor het mesje altijd soepel uit de opener komt.

 Glaswerk

Je kunt wijnen pas echt goed vergelijken als je telkens dezelfde voorwaarden schept. Dat betekent dus ook dat elke wijn eenzelfde wijnglas verdient.

Wil je 'gewoon' wijn drinken? Ook dan is een goed wijnglas essentieel. Het zorgt ervoor dat je wijn optimaal tot zijn recht komt.

Wat is een goed wijnglas?

  • Een goed glas is minimaal 300 centiliter groot. Vul je glas voor 1/3 zodat de wijn voldoende ruimte krijgt. Zo kun je goed walsen en krijgt de wijn voldoende zuurstof om te ontwikkelen. 
  • Een goed wijnglas heeft een steel. Zo kun je het glas aanraken zonder dat je handen het glas te veel verwarmen. En je kunt daardoor beter walsen. 
  • Het glas moet helder zijn, zodat je de kleur goed kunt bekijken. 
  • Ik houd van een glas dat bovenin toeloopt, zodat de aroma’s goed in het glas blijven hangen. 
  • Een glas moet goed schoon zijn en nergens naar ruiken. Bewaar je glazen daarom ook altijd rechtop in de kast. Wanneer je ze op hun kop zet gaan ze muf ruiken.

Begin je collectie met een goed universeel glas. Wanneer je beter weet welke van de zes wijnstijlen uit Ontdek Je Smaak je voorkeur heeft, kun je ook kijken naar specifiekere wijnglazen. Dit soort wijnglazen worden ontworpen om het karakter van die specifieke wijnstijl te versterken. 

Dit noem je een Bourgogne glas. Het heeft een grote bolling in het midden en is geschikt om wijnen mee te proeven gemaakt van 1 druivensoort, zoals Chardonnay uit de Bourgogne. Ik gebruik een Bourgogne glas voor wijnen uit de categorieën 3 | rijke witte wijnen en 4 | lichte rode wijnen.

Dit noem je een Bordeaux glas. Het wordt aanbevolen bij wijnen van verschillende druivenrassen gemaakt. Blends dus, zoals je ziet in de regio Bordeaux. Door de vorm komen alle geuren van de verschillende druiven op het juiste punt bij elkaar: bij je neus dus. Gebruik het ook bij wijnen met een hoog alcoholpercentage (14%) , hierdoor wordt de warme geur van alcohol minder uitgesproken. 
Ik gebruik deze glazen bij wijnstijl 5 | soepele en ronde rode wijnen en 6 | rijke en krachtige rode wijnen.

Voor wijnstijlen 1 | fris wit en 2 | aromatisch wit en rosé kun je de universele glazen goed gebruiken.

 

Met een beter glas komt je wijn echt beter tot zijn recht. En zo kan een wijn van een paar euro ineens smaken alsof hij een tientjes kost. De moeite van het investeren en onderzoeken waard! 

Karafferen, een goed idee?

Een karaf is niet alleen mooi, maar kan in twee gevallen ook heel bruikbaar zijn. 

  1. Bezinksel in de fles - decanteren
    Wanneer je bezinksel aantreft in de fles, kan dat geen kwaad. Maar lekker is anders. Door de wijn voorzichtig te decanteren - overschenken dus - blijft het bezinksel achter in de fles.

  2. De wijn is nog niet op dronk - karafferen
    Wanneer een wijn nog erg jong proeft, wanneer de tannines erg stroef zijn, kun je de wijn karafferen. Hiermee geef je de wijn extra veel zuurstof. De wijn ‘opent’ en er komen meer aroma’s vrij. De wijn wordt op deze manier, door hem bloot te stellen aan veel zuurstof, versneld gerijpt.

Let op:
Wees altijd voorzichtig met het karafferen en decanteren van oude wijnen. De meeste wijnen worden gemaakt om direct te drinken en hebben geen baat bij karafferen. Hele oude wijnen kunnen door een stoot zuurstof zelfs hun delicate aroma’s verliezen. Decanteren is ook steeds minder nodig, omdat de moderne wijnmaak technieken voor minder bezinksel zorgen.

Er zijn waanzinnig mooie karaffen te koop. Dit is een favoriet.


Het effect van beide technieken kun je niet omkeren.
Probeer dus eerst een slokje van de wijn, voordat je gaat karafferen. Schenk de slok in een ruim glas en ruik eerst zónder te walsen. Wals daarna flink met de wijn. Is de wijn nu beter? Dan kun je gerust karafferen.

Dit is ook een van de redenen dat je eerst aan een wijn ruikt zonder te walsen. Sommige delicate en bijzondere (tertiaire) aroma's vervliegen snel en mis je wanneer je walst.

Serveertemperatuur

Ook de temperatuur van jouw wijn speelt op twee momenten een cruciale rol. Ten eerste bij het serveren, maar ten tweede ook bij het bewaren van een dichte (of open) fles wijn.

Elke wijn heeft een optimale temperatuur, waarop de wijn het beste tot zijn recht komt. Vaak staat die temperatuur ook op de fles vermeld. De perfecte temperatuur bereik je het beste in een wijnklimaatkast. Hierin kun je tot op de graad de temperatuur instellen en jouw collectie prachtig uitstallen.

Wijn te warm?

Wanneer je wijn te warm serveert komt de alcohol sterker naar voren. De wijn verliest zijn kracht en komt ‘gekookt’ over. 

Wijn te koud?

Wijn die te koud wordt geschonken komt zuurder over. De wijn komt frisser over. Het mondgevoel wordt strakker en de aroma’s zijn moeilijker te ruiken. De wijn kan ‘gesloten’ overkomen en tannines worden stroever. Ook de houtrijping ervaar je duidelijker wanneer wijn te koud is. 

Zuurstof

Zuurstof heeft impact op wijn.

Net zoals een partje appel onder invloed van zuurstof van kleur, geur én smaak verandert, zo ook wijn. Zelfs als de wijn nog niet open is.

Onder invloed van zuurstof verandert de wijn van jong, naar oud. Van fris en zuur, naar rond en soepel. En van groene tannines, naar fluweelzachte tannines. Deze verandering kan snel of langzaam plaatsvinden.

Het is de kunst om de wijn op precies het juiste moment te drinken. De wijn is dan ‘op dronk’. 

Te laat?

Wanneer je een fles wijn te laat opent, is er niet zoveel meer aan te doen. Wees in elk geval voorzichtig met de wijn. Geen karaf en niet te veel walsen.

Te vroeg?

Wanneer een fles te vroeg geopend is, zijn er nog een heleboel trucs die je kunt uithalen om de wijn snel te laten rijpen. Natuurlijk heeft het versnellen van dit proces, niet precies dezelfde uitkomst als het jaren laten rijpen van een fles.

  • Gebruik een karaf
  • Gebruik grote glazen
  • Laat de wijn even ademen
  • Wals!
  • Eet er iets bij

Het bewaren van een open fles wijn


Wanneer je één of twee glazen wijn uit de fles drinkt en de wijn daarna tot een andere dag wil bewaren, kun je de kurk (of schroefdop) er natuurlijk weer op plaatsen. Maar op de plek waar eerst wijn zat, zit nu zuurstof. En die heeft invloed op de wijn. Wanneer je een fles eenmaal open hebt, versnelt het oxidatieproces. Hoe bewaar je die halve fles wijn nou het best?

  1. Je kunt een vacuümdop gebruiken om die zuurstof te verwijderen, zo blijft je wijn langer goed.
  2. Je kunt een systeem met argongas gebruiken, zoals bij de Coravin of Pivot. 
  3. Je kunt de wijn koud weg zetten. Wijn oxideert sneller bij een hogere temperatuur. (Laat je rode wijnen voordat je ze gaat drinken wel weer op temperatuur komen.) 
  4. Je kunt halve flesjes kopen, of wijnboxen (die zijn steeds beter van kwaliteit, en veel minder belastend voor het milieu).

Het bewaren van een gesloten fles wijn

Het is van groot belang om je flessen wijn goed op te slaan. Het niet juist opslaan van je wijnen kan de kwaliteit sterk en ten negatieve beïnvloeden.

Wijnen die niet op constante en juiste temperatuur worden opgeslagen rijpen wel 4 x sneller. En ze ontwikkelen sneller wijnfouten.


Ook wanneer je niet direct een wijnkelder aanlegt, maar gewoon af en toe een doosje wijn koopt is het dus van belang dat je je wijn goed opslaat.

De ideale plek om wijn 'op te leggen' is bij een constante temperatuur van 10 - 13 graden Celsius en weinig licht. Ergens tussen de 8 en 18 graden is acceptabel, als het maar constant is. Een hittegolf, een trillende wasmachine of zonlicht is funest voor de kwaliteit van je wijn.

Een wijnklimaatkast kun je gebruiken om je wijnen goed op te slaan én om de wijn op de juiste serveertemperatuur klaar te hebben liggen. Deze heeft bijvoorbeeld verschillende temperatuurzones.

Boretti geeft alle cursisten van de WijnSpijs Academy een exclusieve korting van 20% op geselecteerde producten, waaronder de wijnklimaatkast en de Barilo BBQ. Je krijgt de aanbieding en en de actievoorwaarde binnen een paar dagen na de bestelling in je mailbox!