Ervaren: wijnproeverij en receptuur

Formulieren en tools die je bij deze video nodig hebt:
Aromazon, beoordelingsformulier, proefformulier.
Klik om te downloaden.
Je vindt ze ook in de wijnbox die je thuis geleverd krijgt.

In dit hoofdstuk:

  • Wijn: Pita Verdejo, Dominio de Verderrubí
  • Spijs: Ceviche van kabeljauw

Proefnotitie

Wil je Laura's proefnotitie nog eens rustig nalezen? Klik dan hier.

Ceviche van kabeljauw | Recept

Voorgerecht | 4 personen

Voorbereiding 15 min
Kooktijd 15 min

Belangrijk:
Je wilt de beste kwaliteit en de meest verse vis die je kunt vinden. Kabeljauw is van juni tot en met februari in het seizoen. Lees hier welke vissoorten je kunt gebruiken in de periodes maart, april en mei.
De garingstijd verschilt per vissoort. Hoe delicater de structuur, hoe korter de vis moet garen in de tijgermelk. Makreel heeft bijvoorbeeld maar 1 à 2 minuutjes nodig. Als je de vis fijner snijdt wordt de garingstijd natuurlijk ook korter.

Boodschappen

  • 480 gram stevige witvis, zoals kabeljauw.
  • 1 kleine rode ui, in hele fijne halve ringen
  • 6 limoenen, 6 x sap / 2 x zest 
  • 1 bosje koriander, bewaar een paar takjes voor de garnering 
  • 1/2 bosje peterselie, bewaar een paar takjes voor de garnering 
  • Voor de garnering:
    • 2 avocado, in kleine dobbelsteentjes
    • peper en zout
    • mooie extra vierge olijfolie
    • komkommer
    • optioneel ghoa cress en persinette cress
      (kun je ook achterwege laten)
    • little gem, de nerf (of romaine of bindsla)

Zo ga je te werk

  1. Maak de tijgermelk. Meng de rasp en het sap van de limoen in een kom. Voeg de rode ui en de fijngesneden kruiden toe. Laat de smaken minstens 10 minuten 'infuseren'.
  2. Haal de vis uit de koelkast en snijd 'tegen de draad' in plakken van 0,5 cm. Meng de vis voorzichtig door de tijgermelk. En laat ca. 10 minuten garen.
  3. Halveer de avocado en snijd in mooie blokjes.
  4. Verdeel de vis over 4 borden. Lepel er een paar lepels tijgermelk en rode uien overheen. Garneer met de avocado, little gem, komkommer, kruiden en cress soorten.
  5. Voeg wat verse peper en gemalen zout toe. En maak af met een paar druppels mooie olijfolie.

Eet je geen vis of vlees? Ook dan is het combineren van wijn en spijs natuurlijk een leuke bezigheid. Probeer deze Courgette bloemen of deze Salade Caprese.